There was an error in this gadget

Wednesday, 26 December 2012

SAHABAT :))

Assalamualaikum w.b.t

uhuuuu heee:) memandangkan hari ni 26 dis kn..hari yg indahh dgn cuacanya yg cerahh kn alhamdulillah heee :D so,ttbe mcm ad feel nk msukkn entry psl sahabat plakk hikk ^^ okayy je kn? huu then,here we go :D

kata-kata imam al-ghazali : 

" ukhuwah itu bukan pada indahnya pertemuan, tapi pada ingatan seseorang terhadap saudaranya di dalam doanya "

ada sahabat ? ada kawan ? harusslaaahh ada kn :) xdek ? ehemm! ada laa tu something wrong somewhere  hihi ;)

so, mcm mane kite dgn shbt2 kita and mcm mane kite sebagai seorang sahabat ? hmm? mcm mane2?? *angkat kening* oraittt ? 

well,biasalah kn manusia biase mcm kite2 ni selalu buat slh silap.jdi memafkan atr satu sama lain tu penting! k? hee ^^ 

close your eyes,clear your heart,let it go. SIMPLE! :))

then, ni ad something nk share..bace2 lahh ea klu rajin :))

JOM! jadi sahabat yang baik untuk sahabatmu :D

" selemah-lemah manusia ialah orang yang tidak boleh mencari sahabat dan orang yang lebih lemah dari itu ialah orang yang mensia-siakan sahabat yang telah dicari " (saidina Ali)

carilahh shbt yg menyayangi kamu kerana Allah bkn kerana kepentingannye, bkn utk 'saje2' n bukn utk ap2 tp hanya krn Allah dan jadilahh sbagai seorang sahabat yg menyayangi shbt lain hanya kerana Allah..


*nie aq ad bace 1 artikel tu..* jom share ^^

seorang bijak pandai berpesan kpd anak lelakinya "wahai anakku,sekiranya engkau rasa perlu bersahabat dgn seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yg sifatya spt berikut :
  • jika engkau brbakti kpdnya,dia akn melindungi kamu
  • jika engkau rapatkan persahabatan dgnnya, dia akn mmbalas balik persahabatan kamu
  • jika engkau memerlukan pertolongan daripadanya, dia akn mmbantu kamu
  • jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kpdnya, dia akn menerimanya dgn baik
  • jika dia melihat sesuatu yg tidak baik dpd kamu, dia akn menutupnya
  • jika engkau berdiam diri (krn malu hendak meminta), dia akan menanyakan kesusahan kamu
  • jika kamu berdua berselisih faham , nescaya dia lebih senang mengalah utk menjaga kepentingan persahabatan
act, bnyk lg tp xlaratt dh nak taip hihi sory ! :) lain kali ea klu rajin laa kn kih3 :P btw,ad jumpe ciri2 shbt yg mcm d'ats?alhamdulillah :)) janganlah disia2kan ea..kita?dh jdi mcm nie utk shbt?blom? then, u choose ^^

"isy!napee laa dy?!"
"mcm mane aq bleh dpt kwn mcm nie?!"

penaa rase mcm tu? :) Allah tidak mendatangkan sesuatu itu dgn sia-sia. semua ada hikmah disebaliknya jika kita terus yakin dgnNYA :)) kita xpenaa jumpe dgn org yg salah..jadii jgnlah cpt mengeluh ea ^^


pujangga berkata : "cara terbaik mendapat shabat adalah dengan menjadi sahabat "

*bersahabatlah dgn ikhlas.maka kita akn dpt rasa kemanisan pershbtn itu kerana setiap perlakuan n tindakan itu akn melambngkan hati seseorang ^^ 

*jagalah persahabatan itu.jgn disia2 kan :)

" tujuh golongan yg Allah akn naungi mereka di bwh naungan-Nya pd hari yg tiada naungan-Nya shj.antaranya ialah dua org yg berkasih sayang krn Allah mereka berhimpun krn Allah atau bertemu krn Allah dan berpisah pun krn Allah"

# dgn ini,ehemm! aq mohon seribu kemaafan ats semuaa salah silap aq dkt semua rakan2, n sahabat2 sama ada secara sengaja ataupun tidak, mintak maaf bnyk2. halalkan segala2nyaa ea ^^ sesungguhnya aq hanyalah insan biasa yg tidak pernah lari dpd kesilapan.insan biasa yg sedang mencuba utk jadi lebih dpd biasa..insyaAllah.. uhibbuk fillah :)) *bce dgn feel k feel !* hee



okay ! bye2 wassalam ;D


created by : partner blogger hee:))












5 comments:

  1. hwaaa terharu ghaso ehh.hehe uhibbuki fillah ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. -.-'' awat kau plakk nk terharuu nie?
      haha :D uhibbuki fillah nabilahusna :)
      thanks for being my the bestt the boom friends ever ;)

      by:PB ea hihi

      Delete
  2. err..apa kena mengena dengan cuaca pada 26 dis ea?? hehehe.. :D

    ReplyDelete